Het onstuitbare KyG: Wij zijn elkaars halve sinaasappel

KyG zijn de Arubaanse Karen D. Russel de Corrales en Cubaan Gustavo Corrales Romero. Zij zijn een artistiek en zakelijk echtpaar, concertpianist en componist, leraar en leerling, elkaars dagelijkse muze en ze gaan tot het naadje voor ‘het andere geluid van Latijns-Amerika’.

KyG Productions is het in Den Haag gevestigde productiebedrijf van schrijfster-componist-amateur pianist Karen D. Russel de Corrales en concertpianist-componist-schrijver Gustavo Corrales Romero. Zij maken zich sterk voor meer bekendheid voor het ‘andere geluid van Latijns-Amerika’.

 

Het ‘andere geluid van Latijns-Amerika’

“Wat men vooral kent uit Latijns-Amerika zijn natuurlijk de populaire genres; salsa, merengue en tegenwoordig reggaeton. In iets mindere mate, maar toch meer dan wat wij onder de aandacht willen brengen; Latin jazz. Het ‘andere geluid van Latijns-Amerika’ – klassieke, modern klassieke en hedendaagse Latijns-Amerikaanse muziek – is echter nog steeds minder bekend, alhoewel er meerdere musici zijn die er steeds vaker voor kiezen.

Wij zoeken deze niche bewust op en Gustavo heeft zich hierin nu al een tijdje gespecialiseerd. Hij kan hiervoor putten uit een 200 jaar oude schatkist aan Latijns-Amerikaanse werken met verrassende melodieën en ritmes door de inspiratie door Latijns-Amerikaanse populaire en folkoristische genres. We hopen dat een breder publiek naast Bach, Beethoven en Mozart uiteindelijk ook zal weten wie Lecuona, Cervantes en Villa-Lobos zijn.”

 

Hoe het begon… en wat het vuurtje gaande houdt

KyG staat voor K en G in het Spaans. Karen heeft de zakelijke leiding, Gustavo de artistieke. “Wij hebben elkaar op Aruba ontmoet in 1999. Ik benaderde hem na een concert voor pianolessen. Afgezien van wat cultuurverschillen klikte het vrijwel direct. Na een etentje zei hij op de parkeerplaats tegen mij ‘Weet je, ik zou best wat vaker willen spelen’. Dat is dé reden voor het bestaan van KyG.

Gustavo is mijn leraar, beste vriend, echtgenoot, zakelijke partner, muze en uitvoerder van mijn moeilijker composities. In het Spaans grappen we dat hij ‘mijn halve sinaasappel’ is en ik ben dat ook voor hem. We zijn vaak 24/7 samen en dat verveelt nooit. Ik hou van hem en zal alles doen om hem op het podium te krijgen en te steunen in alles wat hij wil doen en omgekeerd geldt hetzelfde. Er kwam dus een eerste concert in eigen beheer, op basis van mijn ‘aanpakkersmentaliteit’, aangescherpt door 20 jaar ervaring als managementassistente. En zo ging het verder.

In 2001 wilde Gustavo een eerste CD maken over het traject van de Cubaanse piano van de 19e eeuw tot nu. Dat werd Palimpsesto, gewijd aan zijn mentor César Lopez. In 2011 wilde hij een CD produceren met aantrekkelijke Latijns-Amerikaanse klanken en dat lukte ook. Diverse volgers kochten meerdere exemplaren van Fresco; voor in de auto, voor op de kamer van de kinderen en om cadeau te doen.”

Maar de liefde is niet de enige drijfveer voor KyG. Het echtpaar heeft ook het spirituele gevoel een gezamenlijk doel te hebben. ‘Met jou lijkt niks onmogelijk’ heeft Gustavo weleens gezegd. Projecten lijken gezegend, hoe groot de uitdaging ook is. En ze geloven rotsvast in wat ze te bieden hebben.

Vertelt Karen: “Gustavo heeft iets speciaals, de ‘X-factor’ als je wil. Het is niet voor niets dat hij bij selecties tijdens zijn opleiding steeds als beste uit de bus kwam. Hij was – bijvoorbeeld – één van de twee leerlingen die bij afronding van zijn middelbare school – de Escuela Nacional de Arte (Nationale School voor Kunst) in Havana, Cuba ­– op 18-jarige leeftijd, werd gekozen om zijn opleiding voort te zetten aan het Tchaikovsky Conservatorium in Moskou.

En het gebeurt regelmatig dat ik Gustavo’s keuzes voor de uitvoering van bepaalde muziekstukken mooier en gepaster vindt dan de uitvoering van andere musici. De achterban die we ondertussen hebben opgebouwd, keert ook steeds terug om alle nieuwe concertformules te horen. En Gustavo is hiervan de rode draad.

Verder vind ik zijn veelzijdigheid bijzonder. Hij is – 17 jaar lang ­– klassiek geschoold en is volkomen vertrouwd met de klassieke Europese componisten. Hij staat er onder zijn tijdgenoten echter ook om bekend goed te zijn in het uitvoeren van hedendaagse muziek. Ondertussen arrangeert en componeert hij ook zelf, sinds 2013. En ook dit schijnt in de smaak te vallen van het publiek. En omdat hij het fijn vindt het intensieve musiceren af te wisselen is hij sinds 2017 ook schrijver en beeldend kunstenaar en we kunnen eigenlijk niet wachten om ook dat aan de man te brengen.”

 

Nederland

De eigen-beheer-aanpak heeft zich in Nederland noodgedwongen doorgezet, legt Karen uit. “Doorbreken is een uitdaging: Voor programmeurs vorm je – begrijpelijk – een risico, omdat je (nog) niet in de media bent geweest, en zij moeten wél hun stoelen vol zien te krijgen. Bij de media krijg je geen gehoor want ze hebben het te druk, de concurrentie is groot, je bent niet in andere media verschenen, je hebt geen vriendjes bij of kent geen vriendjes van de media, en het verhaal van de hard aan de weg timmerende musicus-ondernemer is ondertussen niet uniek en/of interessant genoeg meer.

Ja, wat doe je dan? Want opgeven doe je niet. Je gelooft in wat je doet. Je weet dat wat je biedt beter is dan veel van wat opgehyped wordt. Je hebt te hard gewerkt, bent al te ver gevorderd. Er zijn successen. Er zijn lichtpuntjes. De inmiddels opgebouwde achterban blijft terugkeren. Je hebt elkaar. Je hebt de allesbepalende muziek. De uren, dagen, jaren, hobbels maken niet meer uit, vallen weg. Je blijft doorgaan totdat het lukt.

We bewandelen dus al jaren een dubbel spoor. Enerzijds sturen we programmavoorstellen, honderden door de jaren heen. Anderzijds – omdat we nooit hebben geloofd in met de handen in de schoot zitten afwachten – blijven we concerten organiseren. We financieren zelf middels Gustavo’s pianolessen en mijn freelance werk. We leiden een driedubbel leven: Geld verdienen, produceren en musiceren-componeren-schrijven. Ondanks het feit dat mijn eigen ambities ook in de artistieke hoek liggen, heb ik – om het bedrijf beter te dienen – steeds commerciëler moeten leren denken. In een poging dit effectiever te doen en te wennen aan mijn zakelijke pet heb ik veel onderzoek gedaan, workshops gevolgd, wat er maar nodig lijkt.”

 

Around the World on Two Pianos

Het echtpaar staat nu voor hun grootste project ooit, een heuse concertserie in Het Concertgebouw in Amsterdam. Around the World on Two Pianos bestaat uit drie zeer diverse concerten met Gustavo als Latijns-Amerika-specialist, en drie gastpianisten: Gustavo’s voormalige leerling Ariel González, ook eindproduct van hetzelfde Superieur Instituut voor de Kunst in Havana, Cuba; Indonesië-specialist Henk Mak van Dijk en ‘het andere gezicht van de Cubaanse jazz Ramón Valle.

“Ariel González, de Cubaanse gastpianist voor het eerste concert Latinissimo, die in Canada woont, liet in juli weten dat hij naar Nederland kwam ‘en of we iets samen konden doen’. We bedachten hoe leuk het zou zijn om dat te combineren met onze andere twee concertformules met twee piano’s’. Het Concertgebouw bleek beschikbaarheid te hebben… en oren naar ons (huur)voorstel. We zitten er met ons basisthema Latijns-Amerikaans – vooral Cubaans ­­– klassiek en jazz en een internationale invalshoek. Op eigen kracht, met drie gastpianisten, eigen composities en premières bij alle drie optredens. We moeten er tot het naadje voor gaan,” zegt Karen.

___________________

Around the World on Two Pianos in Het Concertgebouw

De serie wordt georganiseerd door KyG Productions. Latinissimo, op 12 oktober, speelt in op de internationale fascinatie van componisten voor Latijns-Amerikaanse ritmes en klanken. Er komen klassieke componisten aan bod uit Argentinië, Brazilië, Cuba, Frankrijk en de V.S.

In East Indies – West Indies, op 17 november, worden er vaak vergeten, bijzondere composities gebaseerd op traditionele muziek, volksmuziek en/of jazz gepresenteerd. De magie van de gamelan op Java en Bali, Cubaanse romantiek, stomende Manteca bebop en unieke oude stijl jazz uit Oost-Java; het in 1937 door Ludwig van Zele afgeronde Jazz Concerto dat in 2016 werd gevonden op de Haagse zolder van Zele’s neef Mark Boon, door de Haagse Courant ook wel ‘de Indische Rhapsody in Blue’ genoemd.

Cuban Classical & Jazz, op 7 december, is een zinderende samensmelting geworden van het talent en de persoonlijkheden van Gustavo en Ramón Valle, een bekend gezicht bij onder andere Het Concertgebouw en het North Sea Jazz Festival. Minder bekend is deze genremix op twee piano’s samen met Gustavo: een opwindende uitdaging voor beiden om de contrasterende achtergrond en de door de formule geïnspireerde eigen composities en arrangementen.

Alle informatie is te vinden op www.kygproductions.com

___________________

Foto: Karen D. Russel de Corrales en Gustavo Corrales Romero. Gemaakt door Richard Braakenburg

___________________

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Z355LiktBIw

Geschreven door Karen D. Russel de Corrales, gespeeld door Gustavo Corrales Romero. Van CD FRESCO, geproduceerd door KyG Productions. Power Sound Studio | Amsterdam | 2011 | STEMRA KyG2

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 stemmen, gemiddeld: 1,00 van de 5)
Laden...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

KyGProductions

KyGProductions

http://www.kygproductions.com

Ik ben de zakelijke leider van het Haagse KyG Productions. Mijn man Gustavo Corrales Romero heeft de artistieke leiding.

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief