Kerstpakketten dragen bij aan een slecht milieu!
Het jaar 2017 is net begonnen, de kerstpakketten zijn inmiddels bezorgd en het ontvangen eten en drinken is genuttigd zou je denken. Tijd om de balans op te maken. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de etens- en drinkenswaren die in kerstpakketten zit wordt weggegooid. Dit komt met name omdat men hetgeen wat ze krijgen niet lekker vinden of het over de datum gaat omdat het te lang blijft liggen. Het weggooien van eten en drinken is één van de veroorzakers van de forse toename van de CO2 uitstoot welke een negatief effect heeft op het milieu.
Wat opvalt is dat multinationals geen tijd en moeite meer steken in het op zoek gaan naar een passend kerstpakket. Zij besteden dit vaak uit door een voucher cadeau te doen waarmee het personeel zelf iets kan uitkiezen, lekker makkelijk voor de desbetreffende medewerker(ster) die deze taak in zijn of haar takenpakket heeft. De werknemers krijgen een kaart thuisgestuurd waarop een link en wachtwoord staat waarmee ze een cadeau kunnen uitkiezen. Het nadelige aan deze vouchers is dat de prijs kwaliteitsverhouding vaak ver te zoeken is, en het distributieproces te wensen over laat omdat er door de voucherbedrijven wordt samengewerkte met meerdere ondernemers. De kaasboer, wijnboer en cadeauwinkel bieden hun producten aan op een van de vouchersites tegen een voor hun acceptabele marge, daarbovenop zetten de voucherbedrijven ook nog hun marge waardoor de artikelen zijn over-geprijsd. Wanneer er een pakket met kazen wordt besteld wordt de order doorgezet naar de desbetreffende kaasboer, die stuurt het vervolgens door naar de werknemer die het pakket via een van de vouchersites heeft besteld. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de verstrekte vouchers niet wordt verzilverd.
Mede door de bovenstaande feiten nemen innovatieve bedrijven het heft in eigen hand. Zij gaan zelf op zoek naar een origineel kerstpakket of relatiegeschenk dat past bij hun bedrijf en voldoet aan de gestelde norm binnen het bedrijf. Dit zijn veelal producten met uitstraling, die bij het gros van de Nederlandse bevolking gewild zijn en die voor een langere periode houdbaar zijn. Hierdoor zijn wijnpakketten erg in trek, de verwachting is dat deze trend de komende jaren alsmaar zal toenemen. Met wijnen zijn er tal van combinaties mogelijk, een combinatie met champagne, prosecco, witte en rode wijn doet het altijd goed. Wanneer er wordt gekozen voor kwalitatief hoogstaande wijn hebben bedrijven de garantie dat de wijn nog jarenlang goed blijft. Mocht de ontvanger toevallig geen wijn lusten dan zal deze wijn worden doorgegeven.
Bedrijven die niet stilzetten en voor een spetterend kerstpakket kiezen laten de wijnen in een chique houten kistje verpakken. De bedrijfsnaam of logo wordt door middel van laserprint in de schuifdeksel van de houten kistjes gegraveerd. Het wijncadeau wordt verder gepersonaliseerd door op een persoonlijke boodschap aan het wijngeschenk toe te voegen
Voeg een reactie toe