Spaarrente onder druk

De spaarrente staat onder druk en zal de komende maanden verder gaan dalen. De reden voor de lage spaarrente is het historisch lage niveau van de Euribor. Door het relatief hoge verschil tussen de Euribor en de spaarrente zijn banken genoodzaakt om de spaarrente verder te verlagen.

Groot verschil spaarrente en Euribor
Op dit moment  bedraagt het verschil tussen de 1 maands Euribor en de hoogste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden 2,44 procent. Sinds het begin van de kredietcrisis is het verschil niet meer zo groot geweest. Over de afgelopen 10 jaar bedroeg het gemiddelde verschil tussen de 1 maands Euribor en de spaarrente 1,80 procent.

Spaarrente in Nederland relatief hoog
Ten opzichte van de landen om ons heen is de spaarrente relatief hoog. Zo bedraagt in Duitsland de hoogst verkrijgbare rente 1,90 procent en in Engeland 2,00 procent. Ter vergelijking in Nederland bedraagt de hoogst verkrijgbare rente 2,40 procent.

Rentemarges staan onder druk
De banken voeren al sinds begin dit jaar marktbreed renteverlagingen door, maar zij geven nu ook  aan in hun kwartaal- haljaarverslagen dat de spaarrentemarkt een moeilijke markt is en dat de rentemarges sterk onder druk staan. Hierdoor moeten de banken de spaarrente verder verlagen.

Spaarder blijft aantrekkelijk voor banken
Toch kunnen de banken het zich niet permitteren om de spaarrente resoluut te verlagen. Naast de druk op de marges hebben de banken namelijk met nog twee factoren te maken. Ten eerste is de Nederlandse spaarmarkt een bijzonder concurrerende markt. Ten tweede hebben de banken te maken met een “spaargat” van 350 miljard hebben. Dit “spaargat” wordt veroorzaakt door het verschil tussen de spaargelden, die circa 325 miljard bedragen, en de totale uitstaande hypotheken van 675 miljard. Hierdoor blijft de Nederlandse spaarder aantrekkelijk voor voor de banken en zij zij genoodzaakt een concurrerende spaarrente aan te bieden.

Vergelijken spaarrente blijft lonen
Het verschil tussen de laagste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden 1,00 procent (door Triodos aangeboden) en de hoogste spaarrente 2,40 (door WestlandUtrecht Bank aangeboden) bedraagt momenteel 2,40 procent. Hierdoor loont het om regelmatig te controleren of je nog een goede spaarrente op je spaarrekening krijgt. Het vergelijken en afsluiten van een nieuwe spaarrekening kost via internet tegenwoordig maar 20 minuten en levert je zomaar 150 euro extra spaarrente op.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...Loading...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief