Hoezo horrorwinter? Help de allerarmsten de winter door

 

1We Dekenactie voor Bangladesh weer van start

AMERSFOORT – Er komt een horrorwinter aan! Althans, zo luiden de voorspellingen. Maar wat is ‘horror’ als je een geïsoleerd dak boven je hoofd hebt mét centrale verwarming? Anders is het gesteld in Bangladesh, waar de koude winters honderden doden per jaar eisen. Daarom pakt 1We – Een Wereld Idee ook dit jaar weer uit met de 1We Dekenactie. Doel: het aantal van 1.464 dekens van vorig jaar overtreffen. En daarmee zo veel mogelijk mensen beschermen tegen de kou.

1We – Een Wereld Idee, de ontwikkelingsorganisatie nieuwe stijl, zet voor de tweede keer de dekenactie in voor de allerarmsten in Bangladesh. “Vorige winter konden we bijna vijftienhonderd mensen een warme deken geven”, zegt 1We-directeur Robbert Frank Hagens. “Dat aantal willen we dit jaar overtreffen.”

Verbrande autobanden
Waar de tropische temperatuur in Bangladesh in de zomer oploopt tot wel 45°C, daalt ie in de wintermaanden net zo hard weer tot onder de 10°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid en de gure wind zorgt dit voor een extreem koude gevoelstemperatuur; iets waar de Bengalen, zonder verwarming of geïsoleerde huizen, niet tegen bestand zijn. “Niet voor niets zette het Rode Kruis de afgelopen jaren al een noodactie op touw, toen bleek dat de Bengaalse overheid maar een deel van de benodigde dekens kon leveren”, aldus Hagens.

De enige warmtebron die de meeste Bengalen hebben, is een klein vuurtje gemaakt van allerlei afval, zag Hagens met eigen ogen. “Vroeg in de avond ruik je overal om je heen al de smeulende geur van verbrande autobanden, plastic en ander afval. Bij gebrek aan kachels belandt alles wat mensen overdag konden vinden op zelfgemaakte vuurtjes. Eenmaal opgebrand, slaat de kou in vol ornaat toe. Vooral ‘s nachts vallen dan ook de meeste doden.”

Verbrand afval

Vooral de Bengalen die noodgedwongen op straat leven, worden het slachtoffer van de strenge wintermaanden. 1We – Een Wereld Idee wil dit met de dekenactie een halt toeroepen. Hagens: “Door een 1We Deken te doneren, maak je letterlijk het verschil tussen leven en dood. Met elke deken die we kunnen uitdelen, beschermen we direct een leven.”

De warme deken is uitgevoerd in de hippe paars-oranje 1We-kleuren en speciaal voor 1We – Een Wereld Idee geproduceerd in Bangladesh. Voor slechts € 5 zorg je ervoor dat iemand daar de winter overleeft. Kijk voor meer informatie op www.1we.nl.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...Loading...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1We - Een Wereld Idee

http://www.1we.nl

Als ontwikkelingsorganisatie nieuwe stijl staat 1We - Een Wereld Idee voor een nieuwe vorm van ontwikkelingssamenwerking in de 21e eeuw. Door vanuit een ondernemende, creatieve geest anders te denken én te doen. Dat dit werkt, bewijst de organisatie al sinds 2006. Met dynamische ontwikkelingsprojecten, waarin kansarme mensen met talent leren om te ondernemen en daarmee het heft in eigen hand te nemen. Het doel: empowerment van de nieuwe generatie in onderontwikkelde gebieden.

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief