Checklist ontslag met wederzijdse instemming

Als de werkgever en werknemer niet meer met elkaar verder kunnen, dan zijn er verschillende manieren om het dienstverband te beëindigen. Bij een contract voor onbepaalde tijd, kan een ontslagprocedure bij UWV (voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige ziekte) of bij de kantonrechter (voor andere ontslagredenen, zoals bijvoorbeeld ontslag vanwege disfunctioneren of een verstoorde verhouding) gestart worden.

Vaak zien we in de praktijk dat deze procedures niet nodig zijn, omdat afspraken gemaakt worden tussen de werkgever en de werknemer over een beëindiging in goed overleg. Dit is, als partijen het eens kunnen worden over het ontslag en de voorwaarden waaronder dit plaatsvindt, de snelste, makkelijkste en prettigste route voor ontslag.

Over het ontslag met wederzijds goedvinden wordt in de praktijk gewoonlijk onderhandeld. Hiervoor worden meestal juristen ingeschakeld. Het is voor de werknemer ook essentieel dat goed meegekeken wordt door een specialist dat hij krijgt waar hij recht op heeft en dat na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst WW-rechten niet in gevaar komen. In veel gevallen betaalt de werkgever de advieskosten voor de werknemer.

In de vaststellingsovereenkomst, die ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd wordt, worden afspraken gemaakt over minstens de volgende aspecten.

  • Considerans: Aan het begin van de overeenkomst worden achtergronden benoemd. Meestal modelteksten over verschil van inzicht of verval van functie en geen verwijtbaarheid bij de werknemer. Dit is belangrijk voor de WW.
  • Financiële afwikkeling: Hoe lang krijgt de werknemer zijn salaris nog betaald en moet hij daarvoor doorwerken of is in de vaststellingsovereenkomst vrijstelling van werk opgenomen? Wat wordt verder uitbetaald bij de eindafrekening en hoe hoog is de ontslagvergoeding? Betaalt werkgever juridische kosten en bijvoorbeeld kosten voor outplacement of opleiding?
  • Diverse overige voorwaarden: Te denken valt aan inlevering van bedrijfseigendommen, verkrijging van een positief getuigschrift, ontheffing uit concurrentiebeding en finale kwijting. Dat laatste houdt in dat partijen behalve wat in de overeenkomst genoemd is niets meer van elkaar te eisen hebben.

De werknemer die het niet eens is met ontslag, kan uiteraard kiezen om niet akkoord te gaan met ontslag met wederzijdse instemming. Het sluiten van een beëindigingsovereenkomst is geheel vrijwillig. Hoewel werkgever soms wat (psychische) druk uitoefent, is er geen enkele juridische verplichting hieraan mee te werken. Er kan ook gekozen worden om in te zetten op behoud van baan. Dan kan werkgever er op haar beurt voor kiezen om (toch) een ontslagprocedure bij UWV of kantonrechter te starten om te proberen tot gedwongen ontslag te komen.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Roland de Graauw

https://vaststellingsovereenkomst.info

Wij helpen werknemers bij een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Op onze website bieden we gratis online informatie aan in de kennisbank. Bij vragen of voor verdere begeleiding kan gebeld worden met onze gratis ontslag advieslijn.

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief