Ziekte van Parkinson: nog niet te genezen
De ziekte van Parkinson is een hersenziekte. Bij deze trage en progressieve ziekte sterft een kleine groep cellen in de hersenen af. Dit is niet omkeerbaar. De afgestorven cellen zijn dan verloren. De stof dopamine wordt vervolgens aangemaakt. Deze stof is noodzakelijk voor het regelen van de lichaamsbewegingen. Stijve armen of benen en problemen met spreken zijn ziekteverschijnselen als consequentie van te weinig dopamine. De reden waarom deze cellen in de hersenen degenereren is niet duidelijk. De ziekte van Parkinson is vooral bekend van personen die veel trillen.
Wanneer beginnen de symptomen?
De symptomen zijn de eerste tijd nog niet makkelijk te herkennen. Deze worden regelmatig pas na jaren voelbaar. De ziekte van Parkinson komt overwegend voor bij mannen en vrouwelijke personen van boven de 50 jaar. De ziekte van Parkinson komt ook steeds vaker voor bij mensen ouder dan 30 of 40.
Wat zijn de symptomen?
Aanmerkelijke aanwijzingen voor de Parkinson ziekte zijn een stijf gevoel in de benen, armen of stijfheid in nek, het trillen van lichaamsdelen en een slechte lichaamshouding. Er ontstaat uitputting en men begint te trillen. De stem kan minder luid worden, de gelaatsuitdrukking eentoniger en soms kan iemand armen of benen niet meer bewegen. Regelmatig is er ook sprake van depressiviteit.
Hoe is de behandeling?
De Parkinson ziekte is nog niet te genezen. Toch kan Parkinson wel aangepakt worden. De Parkinson ziekte is een progressieve ziekte die niet tegengehouden kan worden door medicatie. Het behandelen is een combinatie van genoeg sporten, gezonde voeding en medicijnen.
Voeg een reactie toe