Wat u moet weten over ooglaseren? Fabels? Of toch feiten?

Wat u moet weten over ooglaseren?

Fabels? Of toch feiten?

 

Wie zich voorzichtig wil oriënteren op het onderwerp ‘ooglaseren’, wordt bijna gebombardeerd met informatie die allerlei sites over je uitstorten. Toch blijft het lastig kiezen, want veel aanbieders strooien met kreten als ‘beste’, ‘veiligste’, ‘modernste’. Maar daarin spreken ze elkaar vaak tegen. Wie moet je geloven? Vertellen ze fabels? Of zijn het feiten?

Hoe kom je nou aan de juiste informatie, als je op zoek bent naar een goede en veilige oplossing om blijvend scherp te kunnen zien zonder hun bril of lenzen?

Voordelen op een rijtje
Een ooglaserbehandeling is een ingrijpende beslissing, maar levert uitstekend zicht op. Natuurlijk wil je vooraf goed en volledig geïnformeerd worden en achteraf niet voor verrassingen komen te staan met betrekking tot de ooglasertechniek van je keuze. Zorg dus dat je de laatste stand van zaken kent aangaande de voor- en nadelen van de verschillende ooglasermethodes.

Groot verschil in behandeling en effect op lange termijn
Er is namelijk een groot verschil in soorten behandelingen. Natuurlijk, elke grote of kleine medische handeling kent bepaalde risico’s. En dat staat los van de deskundigheid van de oogartsen. Want hoe goed die ook zijn, alles valt of staat met de methode die ze toepassen. Sommige ooglasertechnieken houden (door de techniek die toegepast wordt) méér risico’s in dan andere. Spijtig genoeg laat de informatie daarover helaas nog wel eens te wensen over… Alleen als u als cliënt van tevoren op een goede en eerlijke manier wordt voorgelicht, kunt u zelf bewust de beslissing nemen welke mogelijke risico’s of kans op complicaties u bereid bent te nemen. En welke beslist niet!

Twee gangbare methoden
Wat is belangrijk te weten? Als u scherp wilt zien zonder bril of lenzen, kan de kromming van het hoornvlies worden aangepast met behulp van ooglaseren. Dit ooglaseren vindt plaats in het hoornvlies en mag alleen gebeuren door een oogarts. Om bij het laagje te kunnen komen dat gelaserd moet worden, zijn er twee fundamenteel verschillende ooglasermethoden: de oppervlaktemethoden en de hoornvliesflap- of oogflapmethode. En ja, elk van deze twee methoden kent zijn voor- en nadelen. Maar sommige nadelen gelden een leven lang! Laten we die twee methoden eens bekijken.

Oppervlaktebehandeling: Epi-Lasik en Lasek.
Met de Epi-K Microkeratoom, gemaakt van PMAA (hard kunststof), wordt er een ‘schuifje’ in het epitheel gemaakt of wordt met een alcoholbedje de buitenste epitheel laag van het hoornvlies losgeweekt en een stukje opzijgeschoven, zodat kan worden gelaserd in de onderliggende laag. Het epitheel groeit daarna net als een schaafwondje op de huid (ook epitheel) binnen een paar dagen weer helemaal dicht, zonder een zwakke plek achter te laten. U ziet een paar dagen wat waziger dan normaal, maar daarna is het zicht perfect. U hebt een paar dagen wat pijnlijke ogen, omdat het epitheellaagje moet herstellen. Die pijn wordt echter goed bestreden door de oogdruppels tijdens de laseroperatie en de pijnstillers die u meekrijgt.

Oogflapmethoden: LASIK, IntraLasik, IntraLasik Femtosecond en IntraLase.
Met behulp van een mechanisch mesje (of een laser) wordt een flapje gemaakt door 3 lagen van het hoornvlies heen. De flap wordt opzij geklapt, er wordt gelaserd in de onderliggende laag en de flap wordt terug geplaatst. De pijn in uw ogen duurt korter dan de oppervlakte methode en wordt bestreden met oogdruppels tijdens de laseroperatie en met pijnstillers. Oogflapmethoden hebben het (tijdelijke) voordeel dat de zichtherstelperiode met deze methode het kortst is en de napijn ook. Maar sinds een aantal jaren weten we ook, welk enorm nadeel kleeft aan werken met een flapje: het blijft namelijk altijd een zwakke plek in je oog, omdat alleen de randjes vastgroeien, het middenstuk echter naar nu blijkt nooit helemaal, of beter gezegd bijna helemaal niet. De vervelende realiteit: de flap kan ook jaren later nog los laten als je een tik tegen je oog krijgt (stoeipartij, sport, werk). En dan maakt het niet uit of het flapje met een mechanisch mesje of met de laser wordt gemaakt. Kreten als ‘meest veilige’ en ‘meest moderne’ zijn hier daarom beslist niet op hun plaats.

Complicaties
Vooral de oogflapmethoden leveren grotere kans op extra complicaties op ten opzichte van de oppervlaktemethoden. Zoals sterk vergrote kans op droge ogen (er wordt door verschillende lagen van het hoornvlies gesneden, waarbij ook de aansturing van traankliertjes blijvend kan worden beschadigd) en nachtzichtproblemen. De oogflap zelf biedt bovendien vergrote kans op infecties en onder meer epitheel-ingroei op het snijvlak van oppervlaktecellen van het hoornvlies (littekenweefsel). Een relatief grote groep mensen blijkt ’s avonds niet meer goed te kunnen autorijden. Maar het allerbelangrijkste nadeel is, dat de flap ook tien jaar later nog steeds niet goed is vastgegroeid. En dus kan loslaten. Als dat gebeurt, moet u binnen een uur geholpen worden door een oogarts.

Informeren, inlezen en keuze bepalen
Ooglaseren is in principe al een zeer gebruikelijke methode om van uw bril of lenzen af te komen. De oogarts is met gebruik van de laserapparatuur in staat om u uitstekend zicht te bieden. Wat belangrijk is, is wat er daarna gebeurt in uw oog. Alleen uzelf kunt de afweging maken of u kiest voor de kortetermijn voordelen van een paar dagen minder pijn en een paar dagen eerder scherp zien, maar wél het risico op de genoemde latere complicaties. Of dat u kiest voor de langetermijn voordelen, en die paar dagen extra gevoelige ogen (die u met pijnstillers kunt bestrijden) en het niet al de volgende dag uw zicht terug heeft, op de koop toeneemt…

Verhelderende video over risico’s
Ooglaseren is op zich al lang geen grote ingreep meer en levert uitstekende resultaten. Mits uitgevoerd door ervaren, geregistreerde oogartsen, in een moderne ooglaserkliniek, met moderne laserapparatuur. Een oogarts in een ooglaserkliniek doet duizenden ooglaserbehandelingen en wereldwijd gingen u al tientallen miljoenen mensen voor. Wat echter belangrijk is, is de informatie over voor- en nadelen van methoden. Zodat u een goede, weloverwogen afweging kunt maken voor welke methode u gaat.

Héél verhelderend is deze onthullende video van een befaamde ooglaserspecialist uit de VS. Hij voerde vroeger ook oogflapmethoden uit, maar is daar helemaal vanaf gestapt en kiest 100% voor de oppervlaktemethoden.

Wilt u méér weten? Op de website www.eyecare-ooglaseren.nl van EyeCare Ooglaseren vindt u extra achtergrondinformatie.

    

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Muscate

http://www.eyecare-ooglaseren.nl

EyeCare Ooglaseren helpt mensen blijvend scherp te zien zonder bril of contactlenzen. Bij EyeCare Ooglaseren staat de veiligheid voor de patient voorop. Wij maken gebruik van de veiligste ooglasermethodes en de beste laserapparatuur verkrijgbaar in de markt. Daarbij leveren wij een uitstekende zorg en service voor de patient. Geen gebruik van de (hoornvlies)flap, die steeds meer in opspraak komt. Verder biedt EyeCare oplossingen voor lensimplantaten en leesbrilcorrectie.

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief