Wat is het verschil tussen een personal trainer en een fitness instructeur?
Na mijn blog over “hoe herken ik een goede personal trainer?” ga ik nu dieper in op de vraag “wat is het verschil tussen een personal trainer en een fitnessinstructeur?” Zelf ben ik ooit begonnen als fitness instructeur bij een sportschool. Ik trainde mijn klanten aan de hand van een basisschema (doelstelling: afvallen of aankomen) met vaste oefeningen die ik na 6 weken inwisselde voor een ander basisschema. Puur fysiek. Voeding en mentale gezondheid maakten geen deel uit van mijn trainingen. Als je je bedenkt dat voeding voor 80% bepalend is in het bereiken van je doel, kan je je vast goed voorstellen dat het lang duurt voordat resultaat wordt behaald.
De werkwijze van een fitnessinstructeur
Ik merkte toen al gauw dat ik méér uit de klanten wilde halen, zodat zij sneller hun doelstelling konden bereiken. De mensen die ik begeleidde wilde graag twee tot drie keer per week samen met mij trainen, maar dit is niet de insteek van een fitnessinstructeur. Een fitnessinstructeur vraagt naar je doel, stelt vervolgens een standaard trainingsschema voor je op, loopt dat één keer met je door en na een aantal weken ligt er een nieuw schema voor je klaar. Er wordt dus verwacht dat je zelf aan de slag gaat. Uiteraard is er (vaak alleen tijdens piekuren) een instructeur aanwezig om in de gaten te houden dat jij als beginnende sporter geen rare bewegingen maakt die blessures in de hand werken én mag je vragen stellen als een oefening je niet geheel duidelijk is, maar de échte persoonlijke begeleiding is ver te zoeken. Ook niet zo gek als je je bedenkt dat de gemiddelde sportschool tussen de 500 en 2000 leden telt.
Het belang van persoonlijke aandacht
Met alle respect naar de fitnessinstructeurs, is het een behoorlijke klus om persoonlijke aandacht te geven aan álle leden. Uiteindelijk eist dit echter wel zijn tol bij de klanten, omdat er weinig tot soms helemaal geen progressie te merken is. Slechts een klein deel weet het wél op eigen kracht te bereiken, maar daar heb je wel een flinke dosis doorzettingsvermogen, geduld en wilskracht voor nodig. Oók als de weegschaal een aantal weken blijft steken. Mijn ervaring heeft geleerd dat mensen die willen sporten veel waarde hechten aan persoonlijke aandacht, binding, betrokkenheid en zichtbare PROGRESSIE!
“Een Personal Trainer is iemand die op basis van zijn vakkennis en vaardigheden in staat is om, in het kader van preventie, een deskundig en individueel beweegadvies en trainingsplan op te stellen en daarin persoonlijk direct of indirect te begeleiden, gebaseerd op de individuele mogelijkheden van de klant, om zo bewegen te integreren in het dagelijks leven, met als doel de individuele doelstellingen van de klant te helpen realiseren.”
De werkwijze van een personal trainer
Ok, nu even anders verwoord. Een personal trainer gaat dieper in op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Vraagt naar jouw doelstelling en doet (meestal) een uitgebreide meting waarin wordt gekeken naar je gewicht, vetpercentage, vochtbalans en spiermassa. Op basis van deze uitkomsten maakt hij of zij een op maat gemaakt trainingsschema waarbij veel aandacht wordt besteed aan de theoretische uitleg over de werking van én het effect op de spieren. Een personal trainer neemt uitgebreid de tijd voor je en gaat een stap verder dan de gemiddelde fitnessinstructeur. Zonder deze laatste tekort te doen, is een personal trainer dus veel persoonlijker bezig en dus veel scherper gericht op jouw vorderingen. Een personal trainer is een allround bewegingsspecialist die verstand heeft van ALLE “bewegingsapparaten” in het lichaam en heeft, als het een goede personal trainer betreft, meerdere erkende diploma’s op het gebied van sport/voeding/psyche en supplementen.
Een personal trainer helpt bij het creëren van een gezond voedingspatroon
Voeding vormt in het bereiken van resultaat een belangrijk onderdeel. Iedereen weet wel wat gezond eten is, maar hoe zorg je voor een uitgebalanceerd voedingspatroon wat wil zeggen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? En wat voor effect heeft dit op je lichaam? De meeste mensen nemen niet de tijd om de verhouding tussen koolhydraten/eiwitten/vetten/vitaminen en mineralen goed bij te houden. Dit is iets wat een personal trainer je uit handen neemt. We kunnen allemaal snel een aantal kilo’s afvallen als we dagelijks op crackers en water leven. Maar hoe lang houd je dit vol? En wat gebeurt er als je je oude eetpatroon weer oppakt? Je hebt je lichaam op de spaarstand gezet en komt helaas vaak dubbel zo veel weer aan. Het gaat om het creëren van een gezonde leestijl. Een gezonde leefstijl brengt je veel en veel meer dan een crashdieet waarmee je ook nog eens roofbouw op je lichaam pleegt.
De personal trainer als life coach
Een personal trainer is jouw motivator en weet altijd het beste uit je te halen. Hij of zij is ook een vertrouwenspersoon die wat gezondheid betreft over je waakt, zowel fysiek als mentaal.
Mentaal, ja dat lees je goed! Zonder mentale kracht wordt het fysieke alleen maar beperkt en daarom hebben sommige personal trainers ook een opleiding gevolgd als mental coach of life coach, zodat zij ook de psyche van de mens kunnen coachen.
De boodschap van mijn verhaal, als toenmalige fitnessinstructeur en nu geprofileerd tot personal trainer en mental coach, is dat mijn kennis veel groter is en vooral de psyche van de klant een sterke rol speelt in mijn beroep. Een personal trainer is echt een life coach die je (bijna) dagelijks coacht op verschillende facetten en een fitnessinstructeur is een goede trainer op de sportschool die jou enkele tools aanreikt om zelf aan de slag te gaan met jouw doelstelling. Kies jij voor duurzaam resultaat kies dan eens voor een personal trainer. Het lijkt een flinke investering, maar veel van mijn klanten zeggen dat het de beste investering is die ze ooit hebben gedaan.
Faziel Khodabaks
Train2Release personal training & Vitaliteitscoaching Haarlem
Voeg een reactie toe