Payroll onder druk
De afgelopen maanden verschijnen steeds meer berichten in het nieuws over payroll waarbij de payrollconstructie in kwaad daglicht wordt gezet. Vooral de FNV neemt de payrollbranche behoorlijk onder vuur. Payroll is namelijk behoorlijk in opmars en de FNV is van mening dat oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van het uitzendcontract en noemt payroll zelfs gesjacher. De Vereniging van Payroll Ondernemingen(VPO) staat daar weer haaks tegenover en is van mening dat de FNV onnodig voor chaos en onrust zorgt.
Payrollen neemt sterk toe
De payrollconstructie is eind vorige eeuw pas ontstaan en sindsdien in flinke opmars. Ongeveer 188.000 werknemers zijn in dienst van een payrollbedrijf. Een aantal dat elk jaar toeneemt.
Payrollen is het uitbesteden van werkgeverschap. Het komt er op neer dat een werknemer en werkgever elkaar tegen komen op de arbeidsmarkt en een overeenkomst aan willen gaan. Maar de ondernemer wil dan dat de werknemer in dienst treedt bij een payrollbedrijf in plaats van bij de ondernemer.
Waarom de FNV tegen payrollen is
De FNV vindt dat werkgevers hun verantwoordelijkheden ontlopen door de payrollconstructie. Bij ontslag of ziekte kunnen werkgevers daardoor hun risico ontlopen. Daarnaast vindt de FNV dat payrollmedewerkers vaak minder salaris krijgen, vaker een tijdelijk contract ontvangen, minder scholing krijgen en geen of minder pensioen.
VPO Op de bress voor de payrollbranche
De VPO springt op de bress voor de payrollbranche die zij vertegenwoordigt. Het is onzin dat payroll gesjacher is. Overheden maak gebruik van payroll net als vele MKB bedrijven. Bij rechtzaken is de VPO frequent in het gelijk gesteld en ook Kamervragen zijn naar tevredenheid beantwoord. Payroll biedt werknemers een lage entree tot de arbeidsmarkt en werkgevers meer gemak en flexibiliteit. Het merendeel van de payrollkrachten is gewoon tevreden en geeft de personeelsafdeling vaak een hoger cijfer.
Voeg een reactie toe