Ontslag op staande voet: weg baan, weg uitkering
De vakkenvuller die een rol drop in zijn broekzak stopt, de heftruckchauffeur die met een borrel teveel op achter het stuur klimt, de barman die structureel een half uur te laat op het werk komt: allemaal zouden ze op staande voet ontslagen kunnen worden. Het is zonder meer de meest vervelende vorm van ontslag, de werknemer verliest behalve zijn baan ook in een klap alle uitkeringsrechten. Geen wonder dus dat een ontslag op staande voet bijna altijd wordt aangevochten.
Wanneer mag een baas zijn werknemer op staande voet – dus met directe ingang – ontslaan? De artikelen 7:677 tot en met 6:679 van het Burgerlijk Wetboek geven aanknopingspunten. Belangrijkste grondslag: er moet sprake zijn van een dringende reden. Een vrije algemene term, die in de loop der jaren in de rechtspraak verder is uitgekristalliseerd. Inmiddels gelden er zeven gangbare ‘dringende redenen’, te zien in onderstaande lijst. Let op, dit is geen uitputtende lijst!
- De werknemer is voortdurend dronken op het werk.
- De werknemer pleegt diefstal of een ander misdrijf jegens de werkgever.
- De werknemer is gewelddadig op het werk.
- De werknemer pleegt (een poging tot) ontucht op het werk.
- Er is sprake van een roekeloze gevaarzetting door de werknemer waarmee eigendommen of mensenlevens in gevaar worden gebracht.
- De werknemer weigert hardnekkig om redelijke opdrachten van de werkgever uit te voeren.
- De werknemer blijkt de benodigde diploma’s niet te hebben, of heeft fraude of valsheid in geschrifte gepleegd om in dienst te worden genomen.
Bent u op zoek naar een <a href=”https://www.hetwetshuys.nl/advocatuur”>advocaat in Venlo</a> die u kan helpen en adviseren bij ontslag op staande voet? Neem dan contact op Het Wetshuys Advocaten en Mediators in Venlo en Venray.
Voeg een reactie toe