The bandana is here to stay!

“Waarom nou een Engelse titel voor een Nederlandse tekst?” denk je misschien als je dit artikel onder ogen krijgt en dat is natuurlijk een terechte vraag. Laten we het maar zien als een soort eerbetoon aan de Amerikanen die de bandana op de kaart hebben gezet.

Bandana’s – van het Hindi woord “bandhana” dat “binden” betekent – zijn namelijk al vanaf de middeleeuwen bekend. Via piraten, kolonisten en Engelse soldaten kwam dit praktische kledingstuk in Amerika terecht. Na verloop van tijd dook de bandana op in de “garderobe” van cowboys als probaat middel om stofhappen te voorkomen als ze vee honderden kilometers moesten opdrijven naar de uiteindelijke bestemming.

Omdat de katoenen bandana te bedrukken was met dezelfde drukinkt en op dezelfde drukpersen als papier – papier werd oorspronkelijk gemaakt van lompen (katoen) – werd de bandana al gauw gebruikt voor allerlei reclame uitingen. Dat kon variëren van promotiemateriaal voor politici tot aankondigingen van boeken en films aan toe.

Juist de filmindustrie heeft ervoor gezorgd dat de bandana als kledingstuk wereldwijd bekend en gewaardeerd is geraakt. In de begintijd van Hollywood vervulde de western eenzelfde soort rol als tegenwoordig thrillers of spionageverhalen zoals de James Bond reeks. Hollywood bracht jaarlijks tientallen westerns uit met al of niet corruptiegevoelige sheriffs, Robin Hood-achtige helden als Zorro of stoere, eenzame cowboys die orde op zaken kwamen stellen in afgelegen grensstadjes. Wat hadden al die stoere binken gemeen? Juist, ze droegen allemaal een bandana!

Bandana code

Bandana’s zijn verkrijgbaar in tientallen kleuren en motieven en dat heeft bij sommige bevolkingsgroepen geleid tot het ontstaan van een bepaalde code die verbonden is aan de kleur van de bandana. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de “dresscode” die sommige Amerikaanse straatbendes erop nahouden.

De Bloods dragen – hoe kan het ook anders – rode bandana’s, terwijl de Crips herkenbaar zijn aan de blauwe kleur. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen van gangs met specifieke herkenningskleuren. De achtergrond hiervan is natuurlijk identificatie. De “soldaten” van een bepaalde bende zijn herkenbaar voor elkaar.

In de Amerikaanse gay scene vervult de bandana eveneens een signaalfunctie. In dit geval gaat het echter om de seksuele voorkeur van de drager. Die valt af te lezen aan de plaats op het lichaam waar de bandana gedragen wordt en aan de kleur van de bandana zélf.

Dat schijnt allemaal gestart te zijn in San Francisco tijdens de Gold Rush (eind 19e, begin 20e eeuw). Omdat er gebrek was aan vrouwen, gebruikte men tijdens het dansen een code. Mannen met een blauwe bandana dansten de mannenrol, terwijl mannen met een rode bandana de plaats van de vrouw innamen. Ergens in het begin van de jaren zeventig kwam in New York de “moderne” bandana code op waarmee specifieke seksuele voorkeuren duidelijk geëtaleerd konden worden.

De bandana: meer dan een signaalfunctie!

Natuurlijk is die signaalfunctie maar één van de talloze zaken waarvoor je een bandana kunt gebruiken. Een bandana heeft legio praktische toepassingen. Vandaar ook de titel van dit artikel waarmee bedoeld wordt dat bandana’s niet meer weg te denken zijn uit het leven van veel mensen.

Wat dacht je van de triatleet of marathonloper die een opgerolde bandana rond zijn voorhoofd draagt om te voorkomen dat er voortdurend zweet in zijn ogen loopt? Wat dacht je van wegwerkers, landbouwers en bouwvakkers die een bandana gebruiken om hun voorhoofd af te vegen als de zon staat te branden? Wat dacht je van koks die niet willen dat hun klanten een haar in de soep vinden? Zo zijn er nog een boel andere voorbeelden te noemen.

Een heel belangrijke en grote groep gebruikers van bandana’s zijn bikers en wintersporters. Deze groep hanteert de bandana als bescherming tegen onaangename weersomstandigheden. Als je met een open helm over de weg davert, dan is het maar wat prettig als je een bandana bij je hebt als er plotseling een stevige wind opsteekt. Doe die bandana voor je mond en neus en je hebt geen last meer van wind, opwaaiend stof, insecten of sneeuw.

Datzelfde geldt natuurlijk helemaal voor een skiër of snowboarder, omdat je bij wintersport sowieso altijd te maken hebt met sneeuw en kou. Daar kies je weliswaar zelf voor, maar je hoeft het natuurlijk niet te overdrijven. Als je een besneeuwde helling af suist hoef je helemaal niet stoer die stuifsneeuw of die snijdende wind te doorstaan. Trek simpelweg een bandana over je gezicht en je hebt geen last meer van kou, wind, sneeuw of allerlei andere zaken die je plezier kunnen bederven!

Klik hier om een bandana te kopen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief