De bandana: niet alleen voor cowboys!

Bandhana” is een werkwoord uit het Hindi dat zoveel wil zeggen als “binden” en vreemd genoeg is dat werkwoord de naamgever geweest van het efficiënte kledingstuk dat wij de bandana noemen. Een bandana is een grote, vierkante of driehoekige doek die vaak kleurrijk is uitgevoerd en die wordt gebruikt voor een heleboel praktische doelen. Overigens is het misschien niet eens zo vreemd dat de naam van dit kledingstuk is gebaseerd op een Hindoestaanse naam, want de bandana schijnt al sinds de middeleeuwen bekend te zijn.

De bandana in vogelvlucht

Eigenlijk werd de bandana pas goed bekend toen Hollywood honderden Westerns ging produceren waarin stoere en knappe sheriffs, cowboys en helden als Zorro optraden. Die filmhelden droegen allemaal bandana’s. Ze gebruikten ze net als de echte cowboys, die een bandana nodig hadden om hun mond en neus te beschermen tegen het stof dat opgewaaid werd door de kuddes die van plaats tot plaats gedreven werden.

In wezen hadden diezelfde cowboys de dracht overgenomen van piraten die naar de Caraïben kwamen om met goud beladen Spaanse galjoenen te plunderen en van Britse kolonisten en soldaten die zich in Amerika vestigden. De bandana was namelijk als sinds de Renaissance heel populair bij voornamelijk werklui, omdat het zo’n handig kledingstuk was waar je een boel mee kon doen. Zelfs Indianen droegen bandana’s en een bandana was dan ook een artikel dat regelmatig gebruikt werd als geschenk of in de ruilhandel met inheemsen.

De bandana deed onder andere dienst als mitella of als tourniquet, want geloof maar dat cowboys tijdens hun werk regelmatig armen of polsen braken of verwondingen opliepen. De meest gebruikelijke toepassingen waren natuurlijk het beschermen van de nek tegen de brandende zon en als mond- en neusbescherming tegen opwaaiend stof. Daarnaast kon je de bandana gebruiken als hoofdband om tijdens zwaar werk haren en zweet uit je ogen te houden en als oorbeschermers als het koud was. Kortom, de toepassingsmogelijkheden waren en zijn nog steeds legio.

Je hoeft geen cowboy te zijn om een bandana te dragen

Wat voor cowboys opgaat, geldt ook voor andere mensen omdat een bandana nou eenmaal een handig kledingstuk is. Je kunt de vierkante versie om je hoofd knopen als bescherming tegen de zon en veel dansers gebruiken hem om haren en zweet uit hun gezicht te houden. Keukenpersoneel gebruikt een bandana als hygiënische maatregel om te voorkomen dat haren in de soep of andere etenswaren terechtkomen. In de Amerikaanse bendecultuur vervult de bandana een identificatiefunctie. Dit lijstje kun je nog met een boel andere voorbeelden uitbreiden.

De driehoekige versie van de bandana wordt erg veel toegepast bij motorsport en wintersporten als bescherming tegen vervelende weersomstandigheden. Als je een integraal- of systeemhelm draagt zal je minder behoefte hebben aan een bandana – buiten dan dat hij er stoer uitziet -, maar bij andere typen motorhelm is een bandana geen overbodige luxe. Als cowboy van de weg is het best wel een prettig kledingstuk om te voorkomen dat je stof, zand of vliegjes hapt als er een flinke wind staat. Ook bij sneeuwvlagen kan een bandana je gezicht beschermen als je op de motor zit.

Het zelfde geldt natuurlijk ook voor een skiër of snowboarder. Een bandana is een handig kledingstuk om bij je te hebben als je de piste opgaat. Hij neemt nauwelijks plaats in beslag, want je knoopt hem simpelweg om je nek en hop, de skilift in. Zolang het weer lekker is heb je hem nog niet echt nodig. Dat wordt echter anders als er een gure wind opsteekt, als je last hebt van stuifsneeuw of als het kouder wordt. Dan is het echt wel prettig als je die bandana over je mond en neus kunt trekken.

Klik hier om een bandana te kopen!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief