Duitser werd verzetsheld in kamp Westerbork

Duitser werd verzetsheld in kamp Westerbork


De lotgevallen van de Duitse jood en communist Werner Stertzenbach in de jaren 1909 tot 1945.

Als zoon van joodse ouders woonde Werner Stertzenbach vanaf zijn geboorte in 1909 in het Duitse Ruhrgebied. Hij groeide op in een tijd van oorlog en revolutie. Als kind werd hij letterlijk geconfronteerd met de strijd om het bestaan. Werner beschouwde Duitsland als zijn vaderland en bemerkte in de jaren twintig met angst en woede dat de invloed van het nationaal-socialisme in zijn land toenam.

 

Hij werd door zijn omgeving gezien als een sociaalvoelend mens, die onderdrukking en uitbuiting niet kon accepteren. Hij werd lid van verenigingen die de ontplooiing van de mens voorstonden en koos als jong volwassene voor het communisme in de overtuiging dat vanuit deze ideologie de levensomstandigheden van de economisch zwakkeren in de samenleving zouden kunnen worden verbeterd.

De overheersing door het nazi bewind dwong hem in 1933 te vluchten naar Nederland, alwaar hij hoopte in vrijheid te kunnen leven. Niets bleek minder waar. Hem wachtten slechts kampen, gevangenschap, een leven in de illegaliteit en in het verzet. Niettemin kon Stertzenbach op 5 mei 1945 in Amsterdam de bevrijding van de Duitse overheersing vieren.

 

De lotgevallen van Werner Stertzenbach zijn tot 1933 beschreven met op de achtergrond de politiek-maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland. Na 1933 komen deze ontwikkelingen in Nederland aan de orde en zien we wat de invloed van het Nederlandse politieke klimaat was op de situatie waarin hij zich alhier bevond.

De rode draad in deze levensbeschrijving is de vraag hoe Werner Stertzenbach als Duitse jood, die ook nog communist was, het nazi regime kon overleven. Het verhaal in dit boek behandelt slechts een deel van Werners leven, maar wel een deel waarin de gevolgen van een bewind met kenmerken als het superioriteitsgevoel van het eigen ras, eliminering van de zwakkeren en verheerlijking van één leider een grote rol speelde. Deze kenmerken steken steeds weer in de geschiedenis de kop op, daarom is het van belang levensverhalen zoals deze steeds weer onder de aandacht te brengen.

 

 

 

Beroep: gevangene van Sophie Molema is nu verkrijgbaar: ISBNEAN; 978-94-91018-17-6

Uitgeverij De Duivelsberg

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Laden...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

UDD2017

UDD2017

http://www.uitgeverijdeduivelsberg.nl

In 2010 is Uitgeverij De Duivelsberg begonnen met het uitgeven van boeken die persoonlijke ervaringen en inzichten weergeven van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Na de eerste twee uitgaven is dat uitgebreid met veteranen die deel hebben genomen aan militaire gebeurtenissen in het algemeen en verhalen van burgers die het ook allemaal meemaakten. Daarnaast willen we in de toekomst ook verhalen van hulpverleners in oorlogsgebieden aanbieden.Hoewel de uitgeverij zich toespitst op het vertalen van memoires m.b.t. de Tweede Wereldoorlog staat de uitgeverij open voor memoires die betrekking hebben op oudere en jongere militaire conflicten en vredesmissies. Ook werken van historici zijn daarbij welkom.

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief