Welke kattenbakvulling moet ik kiezen?
Er zijn verschillende type kattenbakvulling verkrijgbaar, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de verschillende types en waar moet u nog meer rekening mee houden?
Een kattenbak met kattenbakvulling is voor de kat een plek waar ze hun behoeften kunnen doen.Goede kattenbakvulling is belangrijk om er voor te zorgen dat de geur en vloeistof goed geabsorbeerd worden en dat bacteriegroei tegen gegaan wordt. Bovendien is het belangrijk dat de kattenbakvulling stofvrij is. Stof is immers slecht voor de longen bij de kat, niet fijn als de kat aan het graven is en bovendien lastig op het moment dat de kattenbak schoon gemaakt moet worden.
Verschillende type kattenbakvulling
Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling die gebruikt kunnen worden. Hierbij is het wel belangrijk om te realiseren dat katten erg kritisch reageren op verandering van het type kattenbakvulling. Het is dan ook aan te raden een keuze te maken en vervolgens bij dezelfde korrels te blijven. Indien u wel de keuze maakt om de vulling te veranderen, is het belangrijk dit geleidelijk aan te doen.
De twee oorspronkelijke soorten kattenbakvulling zijn klontvormende en niet-klontvormende vulling. Klontvormende vulling bestaat uit kleikorrels die de urine van een kat goed kunnen absorberen. Op het moment dat een kat geplast heeft plakken de natte korrels aan elkaar. Hierdoor kunnen de klonten gemakkelijk herkennen en uit de kattenbak scheppen. Dit zorgt ervoor dat de kattenbakvulling lang meegaat. Bovendien zorgt de klontvorming over het algemeen voor een betere geur.
Niet-klontvormende vulling klont niet samen, maar heeft als voordeel dat er minder stof wordt geproduceerd. Bovendien loopt de kat geen risico om stompjes vulling in te nemen (wat niet goed is voor de maag en darm van de kat). Niet-klontvormende vulling is echter, omdat het steeds geheel vervangen moet worden, moeilijker schoon te houden. Bovendien wordt de urine van de kat niet geabsorbeerd waardoor de vulling ook vaker vervangen moet worden.
Naast de oorspronkelijke soorten zijn tegenwoordig ook alternatieven beschikbaar. Hierbij gaat het om organisch milieuvriendelijker materiaal zoals sepoliet korrels en houtkorrels. Deze materialen hebben als voordeel dat ze vocht erg goed absorberen waardoor de vulling pas na een paar dagen vervangen hoeft te worden.
Schoonmaken van een kattenbak
Het verschonen van de kattenbak is niet het allerleukste karweitje, maar wel belangrijk om stank, stofvorming en bacteriegroei tegen te gaan. Het is aan te raden de kattenbak ongeveer één keer per dag schoon te maken. Het is gemakkelijk om bij het schoonmaken eenschepje te gebruiken waarmee je een hoopje of plasje uit de bak kunt scheppen. Vervolgens kun je de rest van het vervuilde grit eruit kiepen.
Nadat de vulling is verwijderd kun je de bak nog schoonmaken met bleekwater. Hierdoor is de bak nog frisser, worden nare geurtjes verwijderd en is de bak de volgende keer bovendien nog gemakkelijker schoon te maken.
Om een kattenbak schoon te houden is het ook aan te raden om een vervangbaar matje of een laag kranten op de bodem van de kattenbak neer te leggen. Kattenurine dringt door tot de bodem van de kattenbak en door iets op de bodem neer te leggen wordt er voorkomen dat de kattenbak, ondanks het schoonmaken, gaat stinken. Bovendien is een bodem makkelijk om de kattenbakvulling er in één keer uit te kunnen pakken.
Voeg een reactie toe