Tropisch hardhout duurzaam kappen
De laatste jaren horen we in het nieuws veel over tropisch hardhout. We zien daarbij vaak beelden van velden die helemaal kaalgekapt zijn. Gelukkig staat er tegenwoordig ook hardhout uit de tropen dat een stuk duurzamer gewonnen wordt. Voor iedere boom die wordt genomen geven de kappers in dit geval ook weer een boom terug. Dit zorgt ervoor dat de continue ecologische kringloop zo ononderbroken mogelijk kan doorgaan.
Locaties
Tropisch hardhout komt vaak uit gebieden waar het veel warmer is dan in ons land. Hier zijn tropische wouden die hier al eeuwenlang het aardoppervlak bezetten. De inheemse bevolking van deze gebieden woont vaak al eeuwen afgelegen van de wereld tussen de bomen. Deze bomen zijn vaak meters hoog en erg dik waardoor een boom een grote hoeveelheid hout bevat. Door het warme en vochtige klimaat is dit hout ook nog eens extreem hard.
Verkrijgen van tropisch hardhout
Door het op grote schaal kappen van bomen wordt het tropisch hardhout verkregen. Dit gebeurt meestal met een motorzaag om de arbeidsomstandigheden van degene die het hardhout verkrijgt te verlichten. Vroeger gebruikte men hier echter nog een bijl voor, wat de arbeidsomstandigheden ook een stuk zwaarder maakte. Het enige nadeel van het gebruik van de zaag is het lawaai wat wordt geproduceerd waardoor dieren in de omgeving een lichtelijke irritatie kunnen voelen.
Terugplanten
We kunnen natuurlijk niet zonde gevolgen bomen blijven kappen. Omdat we iets van de natuur nemen moeten we ook weer iets aan de natuur teruggeven. Dit teruggeven gebeurt onder andere door het terugplanten van nieuwe bomen op de plaatsen waar gekapt is. Hiermee worden grote aardverschuivingen en andere rampen voorkomen. Daarnaast wordt op die manier gezorgd dat het zuurstofgehalte in de atmosfeer op peil blijft. Het hout dat we terugplanten blijft de eerste decennia onaangeroerd zodat het tropisch regenwoud de tijd krijgt om helemaal te herstellen. Op deze manier gaan we duurzaam om met het milieu.
Voeg een reactie toe