Steden die cool zijn. Deel 2 – Kopenhagen
We spreken van een unieke stad, in Denemarken. Hier, fietsen de inwoners van de hoofdstad elke dag het verwaarloosbare aantal van 1.340.000 kilometer, genoeg zelfs om 31 bochten te geven aan de blauwe planeet.
In dit geval hebben vrouwen de overhand: je hoeft alleen maar te kijken naar de spits, op elk willekeurig punt in de stad. Op deze manier begon het idee vorm te krijgen in de geest van Colville-Andersen, waarbij foto’s werden gemaakt van stedelijke fietsers in de blog Cycle Chic, waarvan de replica’s al in meer dan 200 steden over de hele wereld zijn gezien.
Dit gebeurde allemaal in 2007, toen het zien van een goed geklede vrouw of man op een fiets een zeldzaamheid was. Het doel van de blog die we eerder noemden, was om te laten zien dat je je niet in lycra hoefde te kleden en jezelf als een kamikaze moest lanceren om tussen het verkeer door te gaan. Zowel Kopenhagen als Amsterdam hadden al geruime tijd de lat hoog gelegd: de fiets is niet alleen een ‘top’ transportmethode, maar ook de meest eco, de goedkoopste en de gezondste.
“Copenhaguízate!” is de “kopie reclame” die Colville-Anderson nu in zijn nieuwe bedrijf lanceert. Predikeer bijvoorbeeld, maar probeer mensen niet over te halen om op de fiets te stappen alleen maar om de planeet te redden. Probeer te zien dat dit het meest effectieve systeem is en degene die de meeste voordelen oplevert voor de gezondheid en de portemonnee. Dit is hoe vooruitgang werd geboekt in Kopenhagen: de veldslagen van de ecologen waren achtergebleven, wat nu de gegevens zijn. Elke km. Met de fiets bespaart het 24 cent op de lokale economie en één euro op ziektekosten.
Wil je meer weten? Het blijkt dat 62% van de inwoners van Kopenhagen van huis naar werk fietsten, evenals 63% van de afgevaardigden. 90% van de Denen heeft fietsen waarmee ze vier van de tien auto’s in de schaduw stellen. In de laatste vijf jaar is 268 miljoen euro toegewezen aan 338 fietsprojecten, waaronder de nieuwe bruggen zoals de Cykelslangen of de Inderhavnsbroen, die de stedelijke mobiliteit op een nieuw niveau hebben gebracht.
Als we ons concentreren op Spanje, zien we hoe Madrid nog steeds een echt zwart gat is (in fietstermen) in Europa. Sevilla, dat in recordtijd van 0% naar 7% van het fietsgebruik sprong, bleef stagneren. Zelfs Barcelona, dat de leiding had, heeft het niet goed gedaan om de fiets door de boulevards te laten en ruimte te nemen voor voetgangers.
Dit laatste is een van de steden die Copenhaguenize nu adviseert, waardoor zijn netwerken niet alleen in Europa, maar ook in de VS of Canada zijn uitgebreid. De fiets is gestopt met productloos zijn en is de oplossing geworden voor de problemen die de steden treffen.
De ideeën van Jan Gehl (82 jaar oud) waren de sleutel voor Kopenhagen om in de beste tijd op de rem te trappen en het pad van de grote Amerikaanse en Europese steden te vermijden, waar de auto werd voorgeschreven als het vervoermiddel bij uitstek. Gehl claimt de stad als iets levend, veilig, duurzaam en gezond met een heruitvinding van de openbare ruimte en de bevordering van “actieve mobiliteit” (te voet of met de fiets) en het openbaar vervoer.
Het Stroget-project, het eerste van deze kenmerken, van de grote voetgangersgebieden in Europa, markeerde een mijlpaal in de jaren 60. Veel steden zijn gebleven, maar Gehl geeft aan hoe Kopenhagen is doorgegaan: belemmeringen voor de auto leggen, het voor fietsers gemakkelijker maken en uitnodigen om door de stad te lopen.
Er zijn hellende bakken voor fietsers om een mandje te maken tijdens het vliegen. Leuningen om op te kunnen leunen bij het stoppen bij verkeerslichten. Parkeergarages voor gezinsfietsen. Het stedelijke landschap van Kopenhagen is aangepast aan wat Meik Wiking ‘geluk van kleine dingen’ noemt, gesymboliseerd op stedelijke schaal op een fiets.
Deze man is uiteindelijk zoiets geworden als de wereldwijde ambassadeur van hygge en lykke, de twee concepten die verband houden met het welzijn van de Deense stad. Zorg voor details en het creëren van aangename omgevingen is iets dat deel uitmaakt van je DNA. Kopenhagen heeft dit niveau bereikt omdat er achteraan een ontwerp van het stadsleven staat dat door de meerderheid werd gesteund. De fiets is gelijk aan ons allemaal. En de authentieke slimme stad is de sociale stad, met ruimtes voor de grootst mogelijke interactie tussen mensen.
Als je ons artikel vandaag leuk vond, twijfel er dan niet aan dat we morgen zullen terugkeren met een nieuw zodat je op de hoogte bent van alles wat de wereld van je favoriete sport omringt. En bovenal, als je deel wilt uitmaken van de fietswereld of je wilt vernieuwen, aarzel dan niet om de Helliot Bikes online fietswinkel te bekijken.
Ik zie je morgen!
Voeg een reactie toe