Ondergrondse fietsenstallingen komen aan in Nederland
Als we het over Nederland hebben, hebben we het over het land in de wereld dat het meest gebruik maakt van de fiets: 25 procent van alle verplaatsingen van zijn burgers op twee wielen, veel meer dan in Denemarken, Duitsland, Zweden…..
Het Nederlands Instituut voor Transportbeleidsanalyse stelt dat er 17 miljoen inwoners en 23 miljoen fietsen in Nederland zijn. Er zijn er veel, maar niet genoeg omdat de Nederlandse overheid nog meer wil. Daarnaast werden eind 2018 nieuwe investeringen tot 345 miljoen euro in fietsinfrastructuur aangekondigd. Met name op fietssnelwegen tussen steden en 25.000 nieuwe fietsenstallingen. Het doel hier is om 200.000 Nederlanders extra op de pedalen te krijgen.
Het hebben van zoveel fietsen zal veel belangrijke voordelen met zich meebrengen (vermindering van ongevallen, gezondheidsuitgaven, milieuvervuiling….), maar het genereert ook nieuwe uitdagingen. In sommige steden is het gebrek aan ruimte om deze voertuigen te parkeren een probleem geworden, een situatie die naar verwachting in de nabije toekomst zal verergeren als er geen actie wordt ondernomen. In Amsterdam moet je bijvoorbeeld 881.000 fietsen parkeren. Sinds enige tijd zijn er belangrijke punten waar er geen ruimte is om zoveel fietsen op slot te doen. En om deze situatie op te lossen, is een van de strategieën om ondergrondse parkeergarages te bouwen.
Nederlandse steden richten zich op het zo dicht mogelijk bij de sterkste punten van vervoer, zoals Amsterdam Centraal, en daarom wordt de oplossing gezocht in ondergrondse parkeergarages.
Het was de bedoeling dat tegen het einde van het jaar dat we net waren vertrokken, de bouw van de ondergrondse fietsenstalling in Utrecht, die sinds 2017 met 7.500 plaatsen in gebruik is, zou zijn voltooid. Maar volgens de gemeenteraad zelf zullen er vanaf juli of augustus 2019 nog eens 14.800 nieuwe plaatsen worden toegevoegd, waardoor deze parkeergarage de grootste ter wereld voor fietsen is.
U kunt de metro inrijden zonder van uw fiets af te stappen en snel te parkeren. De parking heeft drie niveaus: de eerste en derde zijn voor het parkeren van fietsen overdag, de tweede is voor het parkeren van tweewielige voertuigen van degenen met een parkeerkaart. En kijk uit want de eerste 24 uur zijn gratis.
Tegelijkertijd wordt er nog een ondergrondse parkeergarage gebouwd in de stad Amsterdam naast het Centraal Station (7.000 plaatsen). Deze voorziening bevindt zich negen meter onder het maaiveld, onder water voor de hoofdingang van het station. Het is de bedoeling dat de fietsen in 2021 binnenkomen.
En we hebben er nog meer. Een andere ondergrondse fietsenstalling is al gepland in Zwolle, met een capaciteit voor meer dan 5.400 fietsen en zal zich onder het stationsplein van de stad bevinden. De werkzaamheden zouden dit jaar van start moeten gaan, in het voorjaar van 2019.
Het is duidelijk dat het veel beter is om ruimte te missen voor fietsen dan voor auto’s. Het is niet zozeer het gebrek aan straatruimte dat een probleem is voor het parkeren van fietsen, maar eerder dat het creëren van ruimte onder de straten een echte kans is om fietsen te parkeren en een schonere en meer open omgeving in het centrum van de stad te hebben.
Als we ons richten op technische gegevens, heeft een rijdende auto 28 keer meer ruimte nodig in de stad dan een fiets (140 m2 tegen 5 m2) en een geparkeerde auto meer dan 10 keer (20 tegen 2 m2).
In Amsterdam is er fietsenstalling op bijna elke stoep, in grote openluchtruimten, op vier verdiepingen boven het water, overdekt, zwevend…. Het belangrijkste voor hen om te werken is dat de parkeerplaatsen praktisch zijn en niet veel tijd nodig hebben om de fiets te parkeren of op te halen.
Dit Nederlandse initiatief is een revolutie en zal zeker bijdragen aan een schonere stad, zowel in termen van vervuiling als in termen van ruimte op straten en trottoirs.
Als je nog geen fiets hebt, raadt hij je aan omWij willen dat u een kijkje neemt op de Helliot Bikes website, waar u uw fiets op een optimale en veilige manier kunt laten bewegen in uw stad, weg of berg.
Voeg een reactie toe