Meer mensen verdwijnen na schuld.
BREDA, 14 augustus 2013 – – Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel meld dat er steeds meer mensen met schulden verdwijnen, zodat ze onbereikbaar zijn voor hun schuldeisers. Het zou gaan om meer dan 64.000 mensen die onvindbaar zijn en welke in de meeste gevallen achterstanden bij de betalingen hebben. Aangezien er ook veel schuldenaren zijn die niet bekend zijn bij het BKR en de bij het BKR aangesloten organisaties, gaat het in werkelijkheid waarschijnlijk om honderdduizenden zogenaamde spookburgers die uitgeschreven zijn uit het bevolkingsregister om zo onvindbaar te worden voor schuldeisers en incassobureaus.
De sterke toename van het aantal spookburgers de laatste jaren is deels toe te schrijven aan de slechte economische omstandigheden. Hier zitten uiteraard schrijnende gevallen bij van mensen die door het verliezen van hun baan, een faillissement of persoonlijke omstandigheden in de financiële problemen zijn geraakt. Het probleem speelt echter al vele jaren doordat veel hardnekkige schuldenaars op deze manier onder de schulden tracht uit te komen. Ondanks dat de overheid een begin heeft gemaakt met de aanpak van fraude met bijstandsuitkeringen door spookburgers, blijft het aantal spookburgers toenemen.
Het blijft zaak het aantal schuldvluchters terug te dringen. Het wordt immers moeilijker om bedragen geïnd te krijgen, waar schuldeisers vaak de dupe van worden. Het komt steeds vaker voor dat MKB bedrijven failliet gaan als gevolg van het niet kunnen innen van vorderingen. Zo zou bij hardnekkige schuldenaars die weigeren zich te laten inschrijven sneller de uitkering en toelagen stopgezet moeten kunnen worden, totdat men zich weer gewoon laat inschrijven.
Om een verdere toename van het aantal schuldvluchters te beperken, zouden mensen met schulden zich er meer bewust van gemaakt moeten worden snel hulp te zoeken bij het aanpakken van de schuldenproblematiek. Door snel aan te kloppen bij gemeentelijke schuldhulpverleningsinstanties wordt vaak voorkomen dat er nieuwe onoverkomelijke schulden ontstaan. Tevens is het van belang dat er een beter afstemming komt tussen partijen met ‘bijzondere incassobevoegdheden’, zoals zorgverzekeraars en de belastingdienst, en andere beslagleggers zoals deurwaarders. Doordat verschillende schuldeisers naast elkaar proberen om hun vordering te incasseren door beslagen, houden schuldenaars steeds vaker (veel) minder dan de beslagvrije voet over. Nieuwe schulden zijn dan onvermijdelijk wat ‘schuldvluchten’ verder in de hand werkt. Tenslotte zou er meer aandacht voor schuldpreventie moeten komen.
OmniCas Incassobureau Breda is al meer dan 10 jaar voor veel ondernemers een betrouwbare partner in hun debiteurenbeleid en biedt verschillende diensten aan op het gebied van (buitengerechtelijke) no cure no pay incasso en debiteurenbeheer.
Voeg een reactie toe