HET DELEN VAN SORES MAAKT GELUKKIG
De huidige generatie heeft een chronische drang naar het perfecte plaatje. Met grote gevolgen voor de samenleving. Vier ondernemers uit Amsterdam komen met een tegengeluid. Een nieuw kaartspel waarin elkaars tekortkomingen centraal staan. Want is iedereen wel echt zo gelukkig?
Volgens Damiaan Denys, psychiater in het AMC en hoogleraar aan de UvA, is het niet normaal om mooi en succesvol te zijn. “Het idee dat het leven maakbaar is, heeft grote gevolgen voor de samenleving. Op dit moment voldoet 42 procent van de Nederlanders aan de criteria van een ‘psychische stoornis’. De belangrijkste oorzaak is dat er teveel wordt verwacht van het leven. We willen tegenwoordig altijd gelukkig zijn. Ons goed voelen. Ons niet vervelen. Lijden is er niet meer bij.”
Het team van Sores herkent deze ontwikkeling en komt met een tegengeluid. Met de lancering van een nieuw kaartspel, dat speciaal is ontwikkeld om elkaars tekortkomingen te bespreken, hopen zij het eenzijdige geluksbeeld te doorbreken. Het spel – genaamd Sores – faciliteert met gewaagde vragen en luchtige illustraties diepgaande gesprekken tussen vrienden. Een idee dat op bijval kan rekenen van ontwikkelingspsychologen en pedagogen aan de VU.
“Vrienden die open zijn over moeilijke thema’s komen dichter bij elkaar. Niet de schijn ophouden, maar eerlijk en open praten over wat er speelt. Door het bespreekbaar maken van een probleem, voelt iemand zich minder eenzaam. Vooral als het probleem door vrienden wordt herkend. Delen geeft ook de mogelijkheid om tips te krijgen”.
Het delen van Sores kan hiermee bijdragen aan het geluksgevoel. De reacties bij de verschillende try-outs waren dan ook overwegend positief. “Er wordt veel gelachen. Maar ook de gesprekken die gevoerd worden zijn bijzonder. Het is fantastisch om te zien dat vrienden elkaar echt beter leren kennen” aldus medeoprichter Kai Zonneveld.
Het team ontwikkelingspsychologen waarschuwt dat het spel op momenten ook confronterend kan zijn. “Het relativeren van problemen helpt niet altijd. Het kan aanvoelen alsof je niet serieus wordt genomen. Wij zouden mensen in deze situatie vooral adviseren hun problemen met een professional te bespreken.”
Voeg een reactie toe