boek van jonge ex- anorexia patient
Persbericht
Bellingwolde, 14 juni 2013
Anorexia-ervaring leidt tot boek voor jongeren
‘Hoop voor iedereen aan de rand van de afgrond’
Het zal je gebeuren: je bent misbruikt, krijgt daarna anorexia, depressies en een posttraumatisch stressstoornis. En de hulpverlening geeft je op. Het overkwam Asli Carad als kind en tiener. Ze leverde een jarenlange strijd die ze uiteindelijk won. Dat inspireerde haar tot het schrijven van ‘Het meisje dat wilde leven’. Dit sprookje met een dubbele laag is voor kinderen vanaf 10 jaar, en hun familie en verzorgers, die een oppepper nodig hebben om trauma’s te overwinnen. Het boek is vanaf 14 juni verkrijgbaar via de erkende boekhandel en Boekscout.nl.
Hope, dream and believe – dat is de lijfspreuk van Asli Carad (25). En die spreuk werkt, weet de in Groningen wonende Asli. “Hoe diep het dal ook is waarin je zit, met hoop, geloof en dromen kun je toch steeds een stap vooruit komen.” Zelf zette ze vele stapjes om twaalf jaar later te doen wat haar omgeving voor onmogelijk hield: genezen van eetstoornis anorexia. In de kliniek waar ze lang verbleef, schreef ze haar ervaringen van zich af. Zo ontstond ‘Het meisje dat wilde leven’.
Hoopvol zaadje planten
Het boek gaat over een meisje dat in een bos de wereld gaat ontdekken. Dieren en bomen helpen haar daarbij. Van vlinder en grote, sterke leeuw tot treurwilg. Ze praten met haar en geven haar levenslessen mee. “Ik hoop met dit verhaal een zaadje te planten bij anderen, zodat ze zelf uitgroeien tot een grote boom.” In eerste instantie richt Asli zich daarbij op meiden en jongens vanaf 10 jaar, maar ook bij volwassenen verwacht ze veel herkenning en een stimulans op te roepen.
Van diep dal naar sprekend sprookje
Over de
schrijfster
Asli
Carad leerde zichzelf opnieuw kennen en ontwikkelen. Inmiddels is ze
uitgegroeid tot een sterke, jonge vrouw en geniet ze volop van alle kleine
en mooie dingen in het leven. Samen met haar vriend en een paar huisdieren
woont ze in een Gronings dorp, ver van de hectische ‘perfecte’ wereld. Vanwege
haar ervaringen wordt ze regelmatig gevraagd voor congressen en artikelen
in tijdschriften.
“Tot in het diepste van mijn ziel weet ik hoe erg het is niet tevreden te kunnen zijn met je lichaam. Ik raakte in depressies en kreeg een posttraumatisch stresstoornis die mijn leven tot een hel maakten. Toch ben ik telkens weer opgestaan en het gevecht aangegaan.” En met succes, daarom wil ze het wel van de daken schreeuwen: “Er is hoop voor iedereen aan de rand van de afgrond. Ook al kan intense duisternis je leven beheersen, zowel het monster als de onzekerheid kun je overwinnen. Het klinkt als een sprookje, maar dat sprookje is voor mij nu realiteit”, zegt de oud-Amsterdamse, die mensen ook uitnodigt eigen ervaringen te delen via haar stichtingswebsite www.hopedreambelieve.nl.
Over het boek
Illustratrice Emily Wortelboer voorzag het boek van tekeningen. Daarin is ook te zien hoe de hoofdrolspeelster van grauw naar kleurrijk mens opbloeit. Het boek ‘Het meisje dat wilde leven’ is te bestellen via www.boekscout.nl en verkrijgbaar in alle erkende boekhandels onder ISBN 978-94-6206-993-0.
/////////////////////////////// EINDE PERSBERICHT ////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Noot voor de redactie
Niet bestemd voor publicatie
Wilt u meer weten of stelt u een interview op prijs? Kijk op www.hopedreambelieve.nl of bel
06-16815909. In de bijlage treft u ook een foto van schrijfster Asli Carad en de cover van het boek. Eventueel bijschrift bij de foto zou kunnen zijn:
Ø Asli Carad ziet de toekomst nu positief en wil andere jongeren hoop geven via haar boek.
N
N
Voeg een reactie toe