Wettelijke toezicht mobiele telefoons op afbetaling

Persbericht 02-01-2017

Vanaf 01-01-2017 gaat het AFM (de Autoriteit Financiële Markten) beter toezicht houden op mobiele telefoons op afbetaling. Dit wordt namelijk ook gezien als het afsluiten van een krediet, en wordt daardoor verplicht met de krediettabel en waarschuwingszin “Let op, lenen kost geld” voorzien in de reclames van de telecomaanbieders. Een extra verplichting per 1 januari is het apart vermelden van de kosten van het telefoon krediet.

Telefoon op afbetaling

Wanneer de consument een telefoon gratis verkrijgt bij een verplicht abonnement met een vaste prijs van 12 of 24 maanden, betaald de consument de telefoon af tijdens de duur van het abonnement. Dit is koop op afbetaling, en valt hiermee onder krediet. Het gedeelte waar de consument voor betaald in ruil voor minuten, sms, en data, valt hier niet onder.
Koop of afbetaling valt onder het toezicht van het AFM, waardoor de consument beschermd is door duidelijke regels. Aanbieders van telecom zijn wettelijk verplicht duidelijkheid te geven over de kosten en het telefoon krediet. Door de kosten van het krediet duidelijk apart te vermelden worden de prijzen van mobiele telefoons met- en zonder abonnement beter vergelijkbaar.
Verder moet er apart een krediettabel staan met de precieze kosten van het krediet, wat de consument in totaal moet betalen, en wat de totale looptijd is. Door de krediettabel is het makkelijker voor de consument om verschillende aanbiedingen te vergelijken.

Koppelverkoop

Wanneer de klant verplicht een abonnement moet afsluiten bij de koop van een telefoon is er sprake van een koppelverkoop. Het is dan niet meer toegestaan om extra rente en andere kosten in rekening te brengen boven op het telefoonkrediet, er moet dan een percentage van 0 % in de krediettabel staan.
Wanneer geen spraken is van koppelverkoop dan mag de maximale kredietrente niet hoger zijn dan in totaal 14% (jaarlijkse kredietrente van 12 % plus wettelijke verhoging van 2%).

Registratie bij het BKR door telefoon op afbetaling

Vanaf 1 mei 2017 worden alle consumenten welke een telefoonkrediet van minimaal 250 euro afnemen, getoetst bij het BKR (Bureau krediet registratie). De consument zal dan zijn inkomen moeten opgeven, en wanneer deze krediet wordt afgesloten en worden meteen geregistreerd bij het BKR wat de leencapaciteit van de consument kan beïnvloeden. Dit om de waarborgen dat een consument op een verantwoordelijke wijze kredieten afsluit, en een geringe kans heeft op betalingsproblemen.
De diverse telecombedrijven gaan hun klanten hierop voorbereiden, en zullen ze tijdig inlichten over de leentoets.

Meer over het AFM kunt u hier lezen.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...Loading...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

financerNL

https://financer.com/nl/

Ik schrijf aryikelen voor een vergelijk site met als doel de diverse financiële producten voor u in een duidelijk overzicht te tonen. Er zijn op dit moment zoveel aanbieders van de verschillende aanbieders, dat u als consument door de bomen het bos niet meer ziet. Hier komen wij in beeld, door voor u realistisch en eerlijk alle beste aanbieders van producten te laten zien, kunt u een doordachte beslissing maken voor uw eigen situatie. Voor u is het belangrijk om het goedkoopste en makkelijkst verkrijgbare product te krijgen, ongeacht wat het is, en waarvoor. Maar ook dat u goede voorlichting krijgt mbt de economie, schulden, sparen en budgeteren.

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief