Verzekeraars laten automatiseringskansen liggen

Trendonderzoek klantmanagement verzekeringssector 2012:

Verzekeraars laten automatiseringskansen liggen

 

Goirle, 5 september 2012

 

Veranderende wetgeving rond de provisies van intermediairs en de bescherming van consumenten zet de bedrijfsmodellen van verzekeraars onder druk. Bovendien verhevigt de concurrentiestrijd in een moeilijke markt. Om de slag te winnen zijn complete klantprofielen en een multichannel benadering nodig. Automatisering, met name CRM, biedt hiervoor steeds meer mogelijkheden, maar die worden nog maar in beperkte mate aangegrepen door veel verzekeraars. Dat blijkt uit de benchmark over de status en ontwikkelingen op gebied van klantmanagement in de verzekeringswereld. Het onderzoek is op initiatief van CRM Resultants uitgevoerd door Goals Marktbewerking BV.

 

Beperkt zicht op de tevredenheid en situatie van klanten

De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben geen actuele informatie voorhanden over de klanttevredenheid. Men onderzoekt dit hooguit een keer per jaar en handelt reactief door klantbehoud als belangrijkste graadmeter te nemen. Tegelijkertijd hebben veel maatschappijen het voornemen om klanten werkelijk in het middelpunt van de bedrijfsprocessen te plaatsen. Daarbij speelt mee dat intermediairs niet meer door verzekeraars mogen worden betaald, maar de eindklant geld gaan vragen voor hun diensten. Men zoekt dus naar nieuwe business modellen.

 

Klantgerichter werken moet het onderscheid gaan maken

Om klanten te vinden en vast te houden richten verzekeraars zich op het scheppen van onderscheid met de concurrentie. Men wil vooral het verschil maken door klantgerichter te werken. Daarbij ligt de focus minder op de intermediair dan op de eindklant. De sector richt Customer Relationship Management (CRM) vooral op sales support en minder op ondersteuning van de service en het aangaan van de dialoog met de klant. Betere profilering en segmentering van klanten staan bovenaan de agenda. Opereren in een multi-channel omgeving wordt gezien als een grote uitdaging.

 

Online marketing en gebruik van social media in opkomst

Bij een zeer beperkt aantal verzekeraars zijn alle online kanalen geïntegreerd met het CRM-systeem. De eigen website staat doorgaans centraal. Intermediairs krijgen via traditionele kanalen ondersteuning. Een kleine minderheid heeft voor hen een portal opgezet. Social media worden nog weinig gebruikt, – bijvoorbeeld om trending topics rond verzekeringsproducten te volgen en te beïnvloeden – maar veel verzekeraars zijn van plan om hier dit jaar werk van maken.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...Loading...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Guus van Esch

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief