Verbond Verzekeraars schiet tekort in oplossing schadevrije jaren

Schadevrije jaren

Het lijkt zo gemakkelijk, schadevrije jaren zijn de jaren dat je schade vrij rijdt….toch? Helaas, het verzekeringsbegrip “schadevrije jaren” ligt iets genuanceerder; deze schadevrije jaren ga je namelijk pas “verdienen” zodra je een autoverzekering op naam hebt en geen schade rijdt. Het is dus niet zo dat alle jaren die je in je leven schadevrij hebt gereden opgegeven mogen worden als “schadevrije jaren”, maar dat is wel hoe de consument het logischerwijs opvat. Om de verwarring compleet te maken hanteren de verzekeraars verschillende systemen om de schadevrije jaren te berekenen, zodat het voor de klant alleen nog maar onduidelijker wordt. Diks.nl heeft een simpele doch doeltreffende oplossing voor dit probleem, waarbij zowel de verzekeraar, het intermediair als de klant gebaat zijn.

Gevoelige kwestie

Omdat geld een gevoelige kwestie is en blijft en de consument bekend is met het feit dat je met schadevrije jaren korting krijgt op je verzekeringspremie, ligt ook dit dus gevoelig. Het is voorts aan de verzekeringsbranche om hier op een transparante manier mee om te gaan zodat de klanten door de bomen het bos weer gaan zien. Vanaf 1 januari wordt er door het Verbond van Verzekeraars gelukkig een eerste stap naar transparantie gezet. De consument krijgt vanaf dat moment elk jaar op de contractvervaldatum een polisblad met daarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Het is goed dat het Verbond een eerste initiatief neemt, maar daarmee is de branche er natuurlijk nog lang niet, want wat nu als de klant bijvoorbeeld halverwege het jaar wil overstappen?

Schadevrije jaren, hoe werkt het nu precies?

Bij het aangaan van een verzekering is het aan de klant op te geven hoeveel schadevrije jaren er zijn opgebouwd en op de nieuwe polis gezet kunnen worden. Dit levert de nodige stress op bij de klant, want die weet dit over het algemeen niet en kan dit ook nergens inzien, als hij überhaupt al weet wat de term precies inhoudt. Om nog maar niet te spreken van de overige termen die hij om de oren geslingerd krijgt; schadevrije jaren, treden, kortingspercentages, bonus/malusladder enzovoort. Het is in de basis vrij simpel; sluit je een autoverzekering op naam dan word je ingeschaald op de bonus/malusladder van de betreffende verzekeraar. Heb je vervolgens een jaar schadevrij gereden, dan stijg je 1 trede op die ladder, hetgeen 1 schadevrij jaar oplevert en (een hogere) korting op de premie van het volgende verzekeringsjaar. Rijd je geen schade dan word je daar dus voor beloond. Omdat de schadelast bekostigd moet worden van de binnengekomen premies (het basisprincipe van verzekeren) geldt dat degene die de schadelast veroorzaakt meer premie zal moeten gaan betalen. Rijdt de klant dus schade dan zal hij geen trede stijgen maar gemiddeld 4 tot 5 treden op de ladder dalen, hetgeen een minder hoge korting of toeslag op de verzekeringspremie tot gevolg heeft. Dit lijkt oneerlijk (1 trede/schadevrij jaar stijgen en 4 à 5 treden/schadevrije jaren terugvallen) echter achter de schermen is uiterst nauwkeurig berekend hoeveel meer premie er binnen moet komen om de schadelast goed op te kunnen vangen en de verzekeraar uit de rode cijfers te houden.

Verwarrend

Wat het systeem nu mede zo verwarrend maakt, is dat elke verzekeraar een eigen bonus/malus ladder mag hanteren, dus zoveel verzekeraars zoveel verschillende bonus/malusladders. Eveneens staat het de verzekeraars vrij om treden “weg te geven” (bijvoorbeeld uit commercieel oogpunt), bestaan er no-claimbeschermers, partnerregelingen etc. De opbouw van schadevrije jaren is dus ook bij iedere verzekeraar anders. Dit alles komt de transparantie voor de klant uiteraard geenszins ten goede, en het vervelende ervan is ook nog dat het hem kan tegenhouden over te stappen naar een andere verzekeraar hoewel hij daarmee wellicht fors kan besparen.

Oplossing ; realtime database schadevrije jaren

De oplossing ligt voor de hand; een realtime database waarin verzekeraar èn tussenpersoon inzage hebben, en waarin altijd de actuele schadevrije jaren van de klant te zien zijn. Met name is het ook belangrijk voor de tussenpersoon om inzage te hebben, omdat de verzekeringsaanvraag veelal via de tussenpersoon wordt gedaan. Krijgt de tussenpersoon geen inzage dan heeft de direct-writer een oneerlijk concurrentievoordeel. Met een realtime database kan de verzekeringsaanvraag altijd direct met het juiste aantal schadevrije jaren worden ingediend. Dat de klant wordt geconfronteerd met een hogere premie (wat na het verstrijken van de bedenktijd echt een vervelende zaak is) omdat het aantal opgegeven schadevrije jaren niet juist was, behoort daarmee dan ook tot het verleden. De realtime database zou een verlengstuk kunnen zijn van Roy-Data waarin nu al de schadevrije jaren van geroyeerde polissen staan genoteerd.

Beloon in spaarpunten in plaats van schadevrije jaren

Een andere oplossing (in ieder geval tot de realtime database een feit is) ligt ook voor de hand. Geef het verzekeringsbegrip schadevrije jaren een andere benaming. De klant beschouwt schadevrije jaren immers als de jaren die hij in zijn leven schadevrij heeft gereden, maar de verzekeraar bedoelt iets anders; namelijk de jaren die de klant schadevrij heeft gereden sinds de verzekeringspolis op diens naam werd afgesloten. De klant wil beloond worden (polissen zonder bonus/malus zijn niet echt in trek gebleken) en de Nederlander is dól op sparen. Combineer dit en beloon de klant dan niet met “schadevrije jaren” maar bijvoorbeeld met “spaarpunten” voor elk jaar dat er geen schade op de verzekeringspolis is geclaimd. Dit neemt meteen de onduidelijkheid, de miscommunicatie en het onbegrip van het verzekeringsbegrip schadevrije jaren weg en maakt duidelijk dat als je in je leven bijvoorbeeld 10 jaren schadevrij hebt gereden, je deze niet zonder meer op meerdere polissen kan gebruiken. Je spaart namelijk met schadevrije jaren (of liever:spaarpunten) per polis korting op de verzekeringspremie.

Win-win

Dat er meer transparantie moet komen met betrekking tot schadevrije jaren is een feit, temeer omdat “shoppen” in verzekeringsland echt loont en een ingewikkeld verzekeringssysteem de klant daarin niet mag tegenhouden. Een realtime database en een spaarpuntensysteem invoeren is volgens Diks.nl dan ook dé manier om de onduidelijkheid voor eens en altijd de wereld uit te helpen en alle partijen tevreden te stellen.

 

Diks.nl

Diks.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite met meer dan 40 jaar ervaring in de verzekeringsbranche. Diks.nl is met haar 35 medewerkers voor de consument altijd op zoek naar de beste prijs/kwaliteit-producten en biedt, naast een snelle digitale service ook 24/7 telefonische bereikbaarheid. De Thuiswinkel publieksprijs ging in 2012 naar Diks.nl in de categorieën Financiële Dienstverlener en Vergelijkingssite.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Laden...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ruuth

Ruuth

http://www.diks.nl

Diks.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite met meer dan 40 jaar ervaring en is sinds 16 jaar een prijsvergelijker. Diks.nl is met haar 35 medewerkers voor de consument altijd op zoek naar de beste prijs/kwaliteit-producten en biedt, naast een snelle digitale service, ook 24/7 telefonische bereikbaarheid. De Thuiswinkel publieksprijs ging in 2012 naar Diks.nl in de categorieën Financiële Dienstverlener en Vergelijkingssite.

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief