Digitaal leren: Motivatie werknemers vaak knelpunt

Digitaal leren: Motivatie werknemers vaak knelpunt

Eén op de drie HR-/opleidingsmanagers noemt een gebrek aan motivatie bij deelnemers als knelpunt bij digitaal leren. Dat blijkt uit de meest recente opleidingsmonitor van NIDAP onder 400 grote en middelgrote werkgevers (uitgevoerd in kwartaal 2 en 3 van 2016, 24e jaargang).

Werknemers worden steeds meer geacht zelfstandig hun kennis op peil te houden en zich te ontwikkelen. Uit het onderzoek blijkt dat hoger opgeleide werknemers dit veel meer doen dan lager opgeleide werknemers. Negen op de tien organisaties laat werknemers leren met behulp van e-learning, vaak in combinatie met gewoon klassikaal leren.

Gebrek aan motivatie

HR-/opleidingsmanagers hebben te maken met een gebrek aan motivatie bij deelnemers als het gaat om digitaal leren. Er zijn te weinig inschrijvers of men maakt de digitale opleiding niet af. Dit komt meer voor bij oudere werknemers en laagopgeleiden. Doordat e-learning steeds meer wordt ingezet kan dit een drempel worden bij Leven Lang Leren en duurzame inzetbaarheid.

Leren met computers neemt grote vlucht

Bedrijven besteden steeds meer geld aan intern georganiseerde opleidingen of trainingen. Hierbij wordt vaak e-learning ingezet. Investeringen in e-learninglesstof (content) groeien het hardst. Driekwart van de grotere organisaties heeft in 2016 hierin meer geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in online trainingen gericht op veiligheid en nieuwe regelgeving, maar ook om communicatieve vaardigheden. Steeds vaker produceren organisaties hun eigen lesstof, waarbij ze ook steeds meer gebruik maken van leerondersteunende software.

—- EINDE BERICHT—-
NIDAP is een bureau dat meer dan 20 jaar onderzoek doet naar opleidingen, onderwijs- en cursus/trainingsmarkten, cursisten, studenten en werkgevers. Ieder jaar onderzoekt NIDAP in het opleidingsbeleid van bedrijfsleven, zorg/non-profit en overheid. Daarnaast voert NIDAP in opdracht van opleidingsvergelijkingssite Springest jaarlijks onderzoek uit naar de opleidingsbehoeften van werkend Nederland.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
(Nog niet beoordeeld)
Loading...Loading...

Er zijn nog geen reacties.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

paul vanderwal

http://www.nidap.com/

Paul van der Wal is directeur van bureau NIDAP en gespecialiseerd in onderwijs, opleiding en ontwikkeling van personeel binnen organisaties

Over Artikel Marketing

Artikel Marketing is het platform voor het plaatsen van uw SEO artikelen. Deze artikelen zorgen voor een boost van uw zoekmachine posities. Voor slechts € 4,99 plaatst u al een seo artikel.

Archief